Aile Dizimi nedir? Bert Hellinger, Afrika kabilesi olan Zululardan bu tekniğin alt yapılarını öğrenmiş ve daha sonra bu tekniği geliştirerek Aile Dizimi’ni ortaya çıkarmıştır. Diğer adıyla Hellinger Terapisi olarak da tanınan, Familien Aufstellung adıyla 90’lı yıllarda Almanya’da ortaya çıkmış olan Aile Dizimi Terapisi ailenin kuşaklar boyu, birbirine görünmez bir bağla bağlı olduğu anlayışına dayanmaktadır.
Psikolojik rahatsızlıkların önemli bir kısmına, hatta belki de çoğunluğuna içinden çıktığımız kök ailede yaşanmış sorunlar sebep olmaktadır. Her birimiz DNA’mızda belki de hiç tanımadığımız atalarımızdan bize aktarılan bilgiler, anılar, karmalarla doluyuz. Kuşaklarımızdan bize aktarılan deneyimlerin bazıları kazalar, intiharlar, cinayetler, tecavüzler, göçler, aşk, sevgi, zenginlik, bolluk ve
bereket gibi taşıdığımız birçok şey olabilir. Bunlar bizim kuşaklarımızdan bugünümüze yansıyan ve bizim yaşamımızdaki bir sürü tecrübeyi de alarak ileri ki kuşaklarımıza aktarılacak olan deneyimlerdir. Bize aktarılan bu deneyimler sonucu şu an ki hayatımızda iyi veya kötü yansımalarını görebiliriz.
Çok basit bir örnek verelim diyelim ki babanızla mesafeli bir ilişkiniz var, birbirinizi sevdiğinizi dile getirmekten çekiniyor hatta hiç sohbette bulunup sarılmıyorsunuz. Bu yaşanan durum belki de babanızın ailesinden ona aktarılan bir duygu, bir davranış olabilir. Babanız bu duyguyu hiç tatmadığı için size gösteremiyor olabilir. İşte tam da bu noktada Aile Dizimi hayatınızdaki göremediğiniz durumları gösteriyor.
‘Ben bunları neden yaşıyorum?’ ‘Neden bunlar oluyor?’ ‘Burda göremediğim ne var?’ dediğiniz kısımda size olanı gösterip bilinçaltınızda oluşan dinamitleri çözen bir terapi yöntemidir. Yani kısaca Bilinçaltımızda ne tip dinamitler olduğunu, içine doğduğumuz aile alanından bize gelen ve hayatımıza yansıttığımız dinamitleri görmemizi çok daha kolaylaştıran bir bilinçaltı çalışmasıdır.
Aile Dizimi grup çalışması olarak yahut talep üzerine seans halinde yapılabilmektedir. Genellikle bütünü görebilmek amacıyla grup çalışması yapılır. Grup çalışmasında 5-10 kişilik bir topluluğa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu grupta bulunan kişiler sizin tanımadığınız kişilerdir. Siz Aile Dizimi yapan kişinin yanına oturursunuz ve sorununuz hangi konuyla alalı ise gruptaki kişilere kendinizi de
içine katarak ona göre rol verirsiniz. Örneğin konunuz aile içindeki geçimsizlik, siz gruptaki kişilere tek tek birini kendinizi seçip, biri anneniz diğeri babanınız ve diğerleri kardeşiniz öbürü abiniz gibi birçok rol verebilirsiniz. Grubun dışında kalan üyeler ise izleyici olmaktadır. Seçim aşaması bittikten sonra dizimci kalkar ve ortamın enerjisini hissetmeleri için yoğunlaşma çalışmaları başlatır. O sırada sizin morfogenetik alanınız ortaya açılır. Bu morfogenetik alanımız bizim bilgi alanımızdır ve neredeyse 15-20 nesle kadar bilgiyi içerisinde barındırmaktadır.
Daha sonrasında verdiğiniz rollerdeki kişiler gerçekten sizin aile bireyleriymişçesine konuşmaya başlar ve bu enerji alanının bir süreliğine de olsa etkisi altına girerler. Bu durumda anne olarak seçtiğiniz kişi gerçekte anneniniz tavırlarıyla, babanızı seçtiğiniz babanızın hayatıyla bire bir uyumlanır ve sizin konuyla alakalı olan sorununuzu görmeniz için büyük bir oyun başlar.
Terapiler sırasında, sevgisini gösteremeyen babanızın size destek vermemesinin veya annenizin sürekli eleştirmesinin altında yatan yaşanmış ağır olayları gördüğünüzde, onlara olan nefretiniz hızla törpülenmeye başlar.
Aile dizimi seansı aracılığıyla varılan bilinç seviyesi seanstan öncekine nazaran oldukça farklı olabilmektedir. Bu nedenle bu kadar büyük bir gerçekle yüzleşmeye hazır hissetmeyen kimselerin bu seansı alıp kendi dizimini açtırması tavsiye edilmez. Aile Dizimi seanslarında pek çok türden -olumlu, olumsuz olarak; dışarıdan bakılınca değerlendirilebilecek- tecrübeler yaşanabilmektedir.
Aslında çoğu durumda danışan kişi için şaşkınlıktan şok olmaya kadar varan tecrübeler yaşamak söz konusu olabilmektedir ve her zaman da bu durum, o an için kişiyi mutlu yahut huzurlu hissettirmeyebilir. Ancak giderek aile sisteminde ve kişinin bilinçaltındaki dengeler yerine oturdukça denge, huzur ve anlayışta genişlemeler hayat bulabilir.
Ayrıca Aile Dizimi seansında amaç kişiyi mutlu etmek yahut huzurlu hissettirmekten çok hakikatin ortaya çıkartılması ve bunun görülmesidir. Esas iyileşme o zaman gerçekleşir. Ancak kişi her zaman hakikati görmeye hazır hissetmeyebilir. Bu durumda geçici bir süreliğine insanlar iyileşme sürecinde zihinsel, duygusal hatta bedensel tepkiler verebilir. Karmaşa yaşayabilir, kendisini çözümsüz bir bulmacanın içerisinde kaybolmuş gibi görebilir. Eğer dış destek ihtiyacı oluşursa terapistle görüşmeler yapması yahut birtakım seanslar alması gerekebilir.
Ayrıca Aile Dizimi merak için, insanları manipüle etmek için, gizli birtakım sırlara erişmek için, başkalarına zarar verme niyetiyle kullanılmamalıdır. Düşük bir bilinç seviyesine hizmet edecek şekilde kullanıldığında kişiye faydadan çok daha
fazla zarar verme potansiyeli vardır. Bu hususlara dikkat edilmesi gereklidir.
Bu konuyla alakalı önerebileceğim kitaplar şunlardır;
Seninle Başlamadı-Mark Wolynn
Atalarımızdan Gelen Karmayı Şifalandırmak-Steven D. Farmer
‘Bert Hellinger’ın son kitapları
Bize Yazın